Reageer op de Internetconsultatie: Recht op toelating bij mbo-instelling voor aankomende studenten

Een nieuw wetsvoorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat de overgang van het voortgezet onderwijs naar het mbo moet verbeteren, is online gezet voor internetconsultatie.

Met dit wetsvoorstel wordt geregeld dat jongeren die zich aanmelden voor een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 en voldoen aan de vooropleidingseisen het recht op toelating krijgen. Hierdoor kunnen jongeren niet meer onterecht of om onduidelijke redenen geweigerd worden voor een opleiding. Daarnaast introduceert het voorstel een vaste landelijke aanmelddatum in het mbo (1 april) en krijgen aankomende mbo-studenten recht op een studiekeuzeadvies. Tot slot wordt geregeld dat alle overstappende jongeren tijdens de zomermaanden in beeld zijn bij de school, instelling en gemeenten. Dit moet de overstap naar het MBO verbeteren en uitval van jongeren bij deze overstap naar het mbo verminderen en eraan bijdragen dat minder jongeren in het eerste jaar van hun studie uitvallen vanwege een verkeerde studiekeuze.

Wij horen graag wat u van de maatregelen vindt. Reageren? Kijk dan snel op http://www.internetconsultatie.nl/aanmeldingtoelatingmbo

De internetconsultatie duurt vier weken, tot medio september. Minister Bussemaker zal daarna de reacties beoordelen en naar verwachting in het najaar een definitief wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State sturen.