Trots op vakmanschap

“Trots zijn op je werk, daar draait het om. Als je trots bent op wat je doet, ben je gemotiveerd en kun je je enthousiasme overbrengen op anderen. Vrijdag 18 maart heb ik daar op twee manieren van genoten. ’s Ochtends was ik bij het ROC Nova College in Haarlem. Op initiatief van vierentwintig masteropgeleide docenten gaven ruim 100 docenten hier diverse workshops aan hun collega’s. Een dag voor en door docenten. Het mooie van het mbo is dat er in teams wordt gewerkt. En dat je dus veel kunt leren van elkaar. Bovendien biedt het volgen van een master veel mogelijkheden voor docenten. Voorheen betekende promotie een stap richting management, maar via een master kunnen docenten zich juist inhoudelijk ontwikkelen.

Alsof je een wedstrijd aangaat

‘Oplossingsgericht coachen van studenten’, ‘samen beter opleiden’ en ‘praktische oplossingen voor probleemgedrag’; zomaar een greep uit de titels van de vele workshops. Vol trots en enthousiasme informeerden ze hun collega’s. De dag startte goed met een peptalk van Brian Farley, hoofdcoach van het Nederlands honkbalteam dat in 2011 het WK won. Met trots en enthousiasme wist hij de aanwezigen op te zwepen zoals je een team klaarstoomt voor een wedstrijd.

Skills Heroes

De ochtend was voor de docenten, in de middag stonden de studenten centraal in mijn agenda. Ik bezocht de Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo-studenten in de Amsterdamse RAI. Studenten laten op allerlei gebieden ter plekke hun vakmanschap zien. Ze krijgen een opdracht die ze van tevoren nog niet weten en gaan aan de slag. Ik heb patissiers, metselaars en meubelmakers aan het werk gezien. Je weet niet wat je ziet als je de studenten op en top geconcentreerd aan het werk ziet. Vragen stellen is uit den bozen, je mag ze niet uit hun concentratie halen, maar kijken kan altijd. Je ziet dat hun motivatie van binnenuit komt en dat ze trots zijn op wat ze doen. Ze stralen uit ‘yes, ik kan dit’. Zéker als het lukt om een prijs in de wacht te slepen. Aan het eind van de drie dagen wint per onderdeel één student de prijs. Ook wordt het Beste Leerbedrijf van Nederland bekendgemaakt. Daarna kunnen de finalisten meedoen aan de EuroSkills 2016 die van 1 tot en met 3 december gehouden worden in het Zweedse Göteborg.

Daar draait het om: trots zijn op vakmanschap

Wat mij betreft laten de enthousiaste docenten en de Skills Heroes zien waar het om draait in het mbo: trots zijn op vakmanschap. Bovendien moeten we onze studenten koesteren. Want zij zijn het die met nieuwe ideeën komen. Het is niet de gevestigde orde die zoiets als Über of Airbnb verzint. Het zijn concepten die de traditionele markt compleet op zijn kop zetten. Laten we dus onze oren en ogen openhouden en leren van elkaar. Jong en oud.”

Peter Lourens

Accountmanager Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.